Pečeno pile
Vrijeme pripreme:
1h 30 min.
Autor:
Njam Njam
Termička obrada:
Da
Vrsta mesa:
Piletina
Obrok:
Ručak

Potrebni sastojci:
- Njam Njam pile težine 1,5 kilograma
- Nakon što pile očistite iznutra i izvana te dobro operete, unutrašnjost usolite i pobiberite, a zatim ga uvežite. Pile se veže kako bi se ravnomjerno peklo. Špagu povezujete od vrata preko prsa i bataka te na kraju čvrsto omotajte oko nogica.
- Vanjsku stranu povezanog pileta treba lagano nauljiti. To možete učiniti rukama ili specijalnim kistom. Ulje će provoditi temperaturu u rerni pa će koža pileta biti ukusna i hrskava. Sada je još potrebno pile usoliti izvana, a biber je bolje izbjegavati da se na zapali.
- Njam Njam pile težine 1,5 kilograma treba peći otprilike sat i po vremena na temperaturi od 220 stepeni. Na kraju ga možete na sto iznijeti u komadu ukrašenog povrćem ili ga izrezati i poslužiti na tanjirima.