Priprema mesa
22. Februara 2019.
Hrana
Tokom pripreme mesa nastaju promjene koje smanjuju njegovu biološku vrijednost. Tokom tog procesa meso mijenja boju, smanjuju mu se zapremina i težina.
Prilikom kuvanja mesa treba ga potpuno potopiti u vodu, a sud poklopiti kako bi se sačuvao i miris i ukus. Ukoliko pravite obrok u kom želite da meso bude sočnije, dobro je staviti ga u vrelu vodu prije kuvanja. Pore na površini mesa će se tada zatvoriti, pa sokovi neće iscuriti. Za supu ili čorbu meso je bolje stavite u hladnu vodu.
Za zaštitu od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih oboljenja treba jesti isključivo kuvano i suvo pečeno meso. Zato je najbolje koristiti električni roštilj, teflonski tiganj ili kesu za pečenje u rerni. Dijabetičarima i osobama koje su na dijetama za mršavljenje takođe se preporučuje ovakva priprema. Ne preporučuje se prženje mesa u masti ili ulju, kao ni pohovanje zato što meso tako upija mnogo masti.