Odmrzavanje mesa

Poznato je da je piletina hrana koja se lako vari i ne opterećuje organizam, ali zbog takvih osobina, ona se lako i kvari zato treba upotrijebiti najbolji način za njeno odmrzavanje.

Zato, odmrzavanje mesa tako što će se ostaviti na kuhinjskom pultu da se odmrzne na sobnoj temperaturi nije najbolje rješenje jer kada meso stoji na sobnoj temperaturi stvaraju se bakterije, a one se dalje prenose na ruke, kuhinjske krpe, posuđe. 

Ne preporučuje se ni odmrzavanja piletine u mikrotalasnoj pećnici jer stajanje mesa na visokoj temperaturi pogoduje razvoju bakterija. Tako se uništava i tekstura mesa jer se meso ne odmrzava ravnomjerno, što će se na kraju odraziti i na ukus. 

Najbolje je da veče prije nego što ćete spremati pile, meso premjestite u frižider. 

Postoji i brža metoda – piletinu stavite u plastičnu kesu, dobro zavežite, a potom kesu stavite u posudu sa hladnom vodom. Važno je da voda ne dođe u direktan dodir sa mesom i da se koristi isključivo hladna voda. 

Ako baš nemate vremena, uopšte ne morate ni da odmrzavate piletinu! Začinite je i stavite da se kuva sve će biti isto kao i kada je meso odmrznuto, samo što će termička obrada morati da traje duplo duže. 

Ipak, ovaj način pripreme se ne preporučuje kada je u pitanju prženje, jer će stalno otpuštati vodu i prskati na sve strane, a zbog vlage neće moći ni da se uhvati korica. Najbolje da ovaj metod koristite kada pripremate jela koja se inače dugo kuvaju ili peku.

Ostali savjeti