Pravilno čuvanje hrane čuva zdravlje i budžet
22. Februara 2019.
Hrana
Tako, jaja prije stavljanja u frižider ne treba prati da ne bi došlo do bržeg kvarenja. Jaja treba kuvati 18 minuta. Tvrdo kuvana jaja mogu se čuvati u frižideru do nedjelju dana na temperaturi nižoj od +4 °C stepena. Visoka temperatura uništava salmonelu, a na niskim temperaturama salmonela se ne razmnožava. Stajanjem membrana oko žumanca slabi, pa će žumance izgubiti svoj poluloptasti oblik kada se jaje izlije iz ljuske na tanjir.
Mljeveno meso, sveže pileće meso ili riba se čuva u frižideru i mora da se iskoristi najkasnije sljedećeg dana.
Živinsko meso treba čuvati u frižideru na temperaturi do +4 °C. Jelo sa kuvanim mesom može da se drži u frižideru najviše dva dana. Pripremljena hrana ne bi smela da stoji u zamrzivaču duže od 4 mjeseca. Preporuka je da na ambalaži prije zamrzavanja napišite tačan datum zamrzavanja.